top of page

~ kuukauden pituinen sarja ~ viikon pituisia piirustuksia
~ a month long series of drawings that took ~ one week to make

DSC04518_edited.jpg

Helmikuu I; muste paperille; 150 x 105 cm; 2021

DSC04521_edited.jpg

Helmikuu II; muste paperille; 150 x 105 cm; 2021

DSC04523_edited.jpg

Helmikuu III; muste paperille; 150 x 105 cm; 2021

DSC04536_edited.jpg

Helmikuu IV; muste paperille; 150 x 105 cm; 2021Kaikki päiväkirjasarjojen teokset olivat esillä Tampereella Studio Mältinrannassa vuonna 2021


Lehdistötiedote


Henni Kitti

Päiväkirjasarjat

27.3.-13.4.2021

 

 

Viime vuosina osaksi työskentelyäni ovat nousseet päiväkirjamaiset teossarjat, jotka valmistuvat ennalta määritellyn ajanjakson sisällä ja kuvaavat arkea ja ympäristöä, joissa ne on tehty. Minua kiinnostaa ajan esittäminen ja tallentaminen. Ajattelen, että teoksiin käytetty aikaa säilöytyy niihin; niiden viivoihin ja värien kerroksiin tallentuu niiden syntymisen prosessi. Piirustuspäiväkirjoissa ajanjakso leviää kerralla nähtäväksi pinnaksi, joka muistuttaa kalenterin sivua tai sarjakuvaa – jatkumo ja muutokset ovat nähtävissä, vaikka tarinaa ei ole.

 

5. syyskuuta – 4. lokakuuta (2018) on sarja A2-kokoisia piirustuksia, jotka ovat syntyneet yksi päivässä kuukauden ajan. Piirrän sitä mikä on ympärilläni, siis työtilaani, joka on myös kotini. Kuukauden edetessä edellisten päivien piirustukset kertyvät työhuone-kodin lattialle ja tulevat piirretyiksi uusiin kuviin. Toinen kokonaisuus Kesä, Rooma (2019) muodostuu vesivärimaalauksista, jotka tein kolmen kuukauden aikana Villa Lantessa Roomassa. Lanten renessanssihuvila toistuu sekä sisä- että ulkopuolelta nähtynä, samoin vaatteet, joiden sisällä olen ollut, mutta jotka maalauksissa ovat useimmiten tyhjät. Kolmas sarja ~ Helmikuu (2021) koostuu neljästä suuresta viikon pituisesta piirustuksesta. Vaikka aloitin päiväkirjasarjat kauan ennen koronaa, kodin ja arjen kuvaamiseen on tullut uutta ajankohtaisuutta nyt, kun lähes kaikki aika vietetään kotona.

 

Työskentelyni on usein hyvin hidasta ja piirustuspäiväkirjat tuovat kaivattua vaihtelua, kun teokset valmistuvat ennalta määrätyn ajanjakson sisällä. Ajan kuluessa sarja kasvaa yksittäistä teosta suuremmaksi kokonaisuudeksi ja tulee sekin kattaneeksi pitkän ajanjakson, mutta yksittäiset kuvat syntyvät nopeasti ja ovat siksi keveitä ja välittömiä.

bottom of page